Monday, October 27, 2008

Terminologická databáze pro účely předsednitví ČR v EU


Terminologická databáze pro účely českého předsednictví v Radě Evropské unie 2009

Z důvodu chybějící jednotné cizojazyčné terminologie státní správy České republiky a po konzultacích s předchozími předsednickými zeměmi byl v roce 2007 pro účely českého předsednictví v Radě Evropské unie iniciován projekt sjednocení cizojazyčného názvosloví úřadů, jejich vnitřních organizačních jednotek, označení pracovního zařazení zaměstnanců, základních agend resortů atd. Terminologie byla vytvořena v češtině, angličtině, francouzštině a s ohledem na úzké kontakty v některých oblastech státní správy také v němčině.

Databáze, s níž lze pracovat v prostředí Lotus Notes nebo internetu (
http://isap.vlada.cz/852566AC0072089E/terminologie), je určena zaměstnancům státní správy ČR i široké veřejnosti.

Cílem je zajistit kvalitní cizojazyčnou komunikaci prostřednictvím důsledného používání jednotné terminologie, a to jak v rámci českého předsednictví, tak i po jeho skončení. Databáze zároveň slouží ke zkvalitnění a zjednodušení práce překladatelů za účelem dosažení správnosti, jednoznačnosti, srozumitelnosti a konzistentnosti cizojazyčné komunikace, která tvoří nedílnou součást jednotné prezentace státní správy ČR. Během přípravné fáze a v průběhu samotného předsednictví bude databáze dále rozšiřována o nové glosáře, obsahově související s předsednictvím a jeho aktuálními tématy.

Na vytvoření databáze se podíleli jazykoví odborníci - překladatelé, včetně rodilých mluvčích znalých reálií české státní správy, spolu s odborníky na organizační strukturu české státní správy, jednotlivými ministerstvy ČR a v neposlední řadě též programátory Úřadu vlády ČR. Projekt koordinuje a finančně zajišťuje Útvar místopředsedy vlády pro evropské záležitosti ČR.

Dotazy a připomínky prosím zasílejte na: terminologie@eu2009.cz

Tipy pro snadné ovládání databáze naleznete v levém sloupci pod označením Tipy pro uživatele.

(zpráva z Úřadu vlády ČR, 2008: Úřad vlády ČR, Útvar místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro předsednictví, Odbor komunikace)


No comments: