Wednesday, October 8, 2008

Základní informace k předmětu Úvod do informačních studií


Základní informace k předmětu Úvod do informačních studií vyučovaného pro studenty 1.ročníku Bc. studia ÚISK FF UK

Motto:

Člověk se něčemu naučí jen tehdy, když se přitom baví ... Aby se vědění dalo dobře strávit, musí se polykat s chutí.

Anatole France, francouzský básník a filozof, rovněž nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1921

Podmínky k získání zápočtu a zkoušky (celkem 9 kreditů):

V průběhu předmětu je třeba odevzdat 6 prací, z nichž 5 je hodnoceno maximálně 10 body a 1 rozsáhlejší práce je hodnocena v maximu 20 body. Hodnotí se včasnost (dodržení termínů) a kvalita práce.


Zbylých až 20 bodů získá student u zkoušky, která je ve variantě písemné a ústní zkoušky, může být vykonána u počítače, např. ve schopnosti vyhledat . Celkově je pak možno vidět škálu hodnocení: 100-91 výborně, 90-81 velmi dobře, 80-71 dobře, 70 a méně neprospěl.

Na zápočet je třeba dosáhnout aspoň 51 bod, na dosáhnutí zkoušky (na stupeň dobře aspoň 71 bod, na stupeň výborně pak 91 bod).

Umístění předmětu v kontextu jiných předmětů v tzv. Karolínce: http://www.ff.cuni.cz/ustavy/karolinka/08-09/INSK.pdf


Učební cíl:



Vytvořit předpoklady k základní orientaci studentů v celé šíři problematiky oboru informační studia a knihovnictví a současně také uvést do specifických způsobů studia a chování na vysoké škole univerzitního typu. Vytvořit ucelenou představu o široké škále cílové profesní sféry, pro kterou je výuka v rámci studijního programu Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze koncipována. Součástí studia předmětu jsou exkurze v institucích představujících hlavní typy knihovnicko-informačních pracovišť a dalších pracovišť, které mají vztah k oboru.

LITERATURA ZÁKLADNÍ:



CEJPEK, J. Informace, komunikace a myšlení. Praha : Karolinum, 1999. 179 s.



VLASÁK, Rudolf. Informační sektor, informační profese a informační vzdělávání. Národní knihovna. 2001, č.3, s. 159-168. Dostupný také z WWW: <http://full.nkp.cz/nkkr/NKKR0103/0103159.html>



Poznámka



http://en.wikipedia.org/wiki/Information_science

Blíže k ÚISK FF UK:


Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK je součástí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Obor "informační věda" patří mezi mladé obory ve světě i u nás. Jedna z cest k informační vědě v ČR vede právě přes ÚISK FF UK a studijní program a studijní obor "Informační studia a knihovnictví" (INSK), doktorský studijní obor se pak nazývá "Informační věda". Na ÚISK FF UK jsou tři základní zaměření - informační, knihovnický a knihovědný. Je zde také obor "Studium nových médií", který je zastřešován studijním programem INSK. Tato zaměření v rámci INSK a obor SNM se však studují až na navazujícím magisterském stupni. Bakalářský stupeń existuje pouze v rámci INSK a je univerzální. Studia máme celkově bakalářská, magisterská a doktorská. Náš obor není ryze humanitní a společensko-vědní, je i významně exaktní. Proto se k nám hlásí humanitně orientovaní i technicky nadaní studenti. Tato symbióza je přímo optimální, uplatnění absolventů je bezproblémové v komerčním i nekomerčním sektoru, ve státní správě, pochopitelně a všude tam, kde je potřeba pracovat s informacemi a znalostmi. Přestože náš obor klade důraz na obsah informačních systémů, někteří absolventi jsou schopni i takových dovedností, které jinak nabízejí technické nebo ekonomické školy, a to přestože tyto směry nepěstujeme a podporujeme jen několika předměty. Náš obor je jistě přínosný pro rozvoj informační společnosti a studenti nemají problémy se uplatnit.


No comments: