Wednesday, October 15, 2008

Druhy databází


Shledáváme důležité vysvětlit určité dělení bází dat, protože terminologie světa informačního průmyslu není obecně tolik známa.


Bibliografické databáze

Z bibliografických bází dat získáme zejména přesnou a úplnou citaci; většinou je k dispozici i abstrakt, významná je i formalizovaná terminologie (např. deskriptory, klíčová slova), "kódovníky" (např. SIC klasifikace pro průmyslové obory, NAICS -- North America Industry Classification System) pro případné další vyhledávání v databázích a v jiných informačních zdrojích, primární dokument zajišťujeme dodatečně (např. klasickou cestou meziknihovní výpůjční služby, ale stejně tak i elektronicky cestou tzv. document delivery services, neboli dodávkou primárních dokumentů, kde současný Internet nabízí velké možnosti). DDS služby jsou pak rychlým způsobem dodání originálního -- primárního dokumentu.


Faktografické databáze

Faktografické báze dat uvádějí konkrétní údaje a mohou mít textový nebo numerický charakter (nebo i kombinovaný). Většinou již není nutné dodávat primární pramen, neboť je nabízena zdrojová informace. Význam faktografických bází dat dnes narůstá, za jistých okolností je možné zahrnout do této kategorie většinu statistických informací. Faktografické báze dat bývají dražší, protože jejich vznik vyžaduje velké vstupní náklady a výstup není vždy pro nejširší záběr uživatelů. Přesto jejich potřeba a vznik bývají důležité zejména pak pro vědeckou komunitu.


Plnotextové databáze

Báze dat plných textů (full text) jsou trendem posledních 15 let a většinou již nepotřebujeme dohledávat primární dokument (pokud ovšem nevyžadujeme např. fotografie a další složitější obrazové informace v originálním textu obsažené - současné velké databázové systémy pracují totiž s grafickou informací omezeně a výběrově oproti zdrojům, např. na nosičích CD-ROM). Je tu zajímavé doplnění s dalším trendem moderních informačních služeb, a to jak primární dokument dopravit co nejkratší cestou k uživateli -- již zmíněnými DDS službami.

Databáze typu rejstříků, adresářů

Do této kategorie můžeme zařadit zejména rejstříky a katalogy firem, výrobků, ale i osobností.


No comments: