Sunday, March 29, 2009

Výstup projektu ELEKTRONICKÉ STUDIJNÍ TEXTY je určen nejen pro studenty




Portál Elektronické studijní texty ÚISK FF UK vznikl díky finanční podpoře Ministerstva kultury České republiky v programu VISK 2 v letech 2007 a 2008. Projekt koncepčně navazuje na projekt CD pro podporu výuky s názvem Informační studia a knihovnictví v elektronických textech I.


--> Informační studia a knihovnictví v elektronických textech I / editoři Richard Papík, Martin Souček, Anna Stöcklová. [Praha] : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví, c2001. 1 CD-ROM.



V roce 2007 a 2008 se projekt přesunul díky přibyvším skvělým řešitelům Dr. Janu Pokornému a mgr. Martinu Ledínskému (ÚISK FF UK a ÚVT UK) a "starému" týmu (Anna Stöcklová, Martin Souček, Jiří Souček a Richard Papík - všichni ÚISK FF UK) na web v redakčním systému. Jde o týmovou práci několika desítek autorů a řešitelského týmu, jejímž cílem je podpora nejen studentů, ale všech informačních profesionálů a knihovníků v jejich vzdělávacím procesu, ať už jde o celoživotní vzdělávání, anebo o univerzitní.



Přístup ke studijním textům


Ke studijním textům a testům mají přístup pouze uživatelé, kteří se do systému přihlásili uživatelským jménem a heslem. Více informací o přihlášení do systému naleznete na stránce Jak se přihlásit. Bez přihlášení se můžete podívat alespoň na seznam všech textů.



Tento informační portál nabízí nejen studentům, ale všem dalším zájemcům o obor informační vědy a knihovnictví elektronické studijní texty, online testy, sbírky fotografií a videí, odkazy na další zdroje informací z oboru. Využití je zcela zdarma, ale vyžaduje registraci. Všichni studenti a zaměstnanci Univerzity Karlovy v Praze mohou zároveň využít svůj účet CAS. Ostatní se přihlásí dle odkazované instrukce via JIB. Obsah portálu je přístupný až po přihlášení.




Formát studijních textů


Studijní texty jsou uloženy ve formátu PDF. K zobrazení souborů v PDF potřebujete prohlížeč Adobe Reader, který si můžete v české verzi zdarma stáhnout na stránkách Amos Software.


Vyhledávání a procházení


Studijní texty jsou roztříděny podle autorů. Pokud je daný text doplněn i o online test, je propojen přímým odkazem. Všechny studijní texty jsou plnotextově indexovány, takže je můžete vyhledávat podle jakéhokoli slova z textu. Dokumenty jsou navíc vyhledatelné podle jména autora, slova z názvu, slova z anotace, klíčových slov a stáří dokumentu.


Odkazy z jiných stránek


Pokud byste chtěli své uživatele upozornit na tento portál, můžete na své stránky umístit tento banner s linkem na http://texty.jinonice.cuni.cz


Získané ocenění


V roce 2008 získal projekt infocenu (Cena Inforum 2008).

O projektu také článek v časopise Inflow, a to spolu s návodem, jak se systémem pracovat.

No comments: